lördag 17 maj 2008

Firma Thonérfelth - För mänskligheten, mot dekadensen

I Ivar Lo-Johanssons storartade roman "Geniet" lider huvudpersonen Kristian Dahl av en sexuell frustration som han försöker dämpa meddelst onani. Onanin i sig ger upphov till skamkänslor och rädsla för de följder som handlingen, enligt både lärde och troende, ofrånkomligen ledde till.
Kristian vill naturligtvis inte bli sinnesjuk och ryggkrum, så för att stävja onanilustan vänder han sig till dåtidens främsta forskare och välgörare, här i form av ett tidigt postorderbolag som säljer botemedel mot styggelsen.

Postorderfirman, Firman Thonérfelth, fanns på riktigt och jag har via nätantikvariat kommit över ett exemplar av deras broschyrer.
Detta är ett fantastiskt reklamutskick publicerad av en man som inte drar sig för att göra pengar på människors dåligt grundade farhågor. Jag kan tyvärr inte hitta något årtal för denna skrift, men av daterade kundbrev (vars förekomst i broschyren förklaras med orden "Originalbrev, som bevisar att Thonérfelths Bråckband äro de ENDA som fylla sitt ändamål") kan vi dra slutsatsen att det är efter 1934. Bråckbanden verkar för övrigt vara storsäljaren, och dess fördelar gentemot en operation illustreras med en högst saklig och ovinklad bild:







Men de mest intressanta produkterna är utan tvivel de som botar åkommor med direkt anslutning till könsdelarna. För kvinnor finns tillexempel ”Livmoderspruta N:r 49”




Denna tingest är tänkt att användas av de svagaste av de svaga könet som i sin svaghet som straff för sitt ogudaktiga leverne drabbats av dröppel (läs: gonnoré).
Med hjälp av livmodersprutan kan ni kvinnor ”Absolut säkert bota Eder i hemmet – utan uppseende” Tänk så behändigt. Blanda bara vatten med ”Vita Korsets sårtabletter” så har ni ett bakteriedödande medel som, med hjälp av sprutan rensar ut allt vad dröppel heter.

Är ni fortfarande tveksamma?
Ni kanske anser er vara rena och skötsamma kvinnor som inte drabbas av dröppel?
Nå Livmodersprutan har flera användningsområden:”…om Ni t. Ex. är ofruktsam, begagna då denna spruta, ty ofruktsamheten beror i de flesta fall genom en för liten öppning i livmodern, men genom att begagna sprutan bli olägenheten hävd, som eljest fodrade en operation.” Även ”bleksot” och ”oregelbunden rening” botas av denna mirakelprodukt. Som bonus kan den, med fördel, även användas som lavemangsspruta.
Wash & Go anyone?
"- En spruta för slidan och en för analkanalen? Nänä, inte jag. Nu gäller bara nya ”Livmoderspruta N:r 49” för kvinnor i farten”"

En varning utfärdas dock: ”Sprutan får under inga villkor användas under grossestid – ty då avgår fostret”


Vad erbjudes då männen? För de veneriska sjukdomarna finnes en specialanpassad dröppelspruta:




Den manliga befolkningens verkliga gissel är dock en annan.
Vi låter Firma Thonérfelth berätta:

”Bland alla de dårskaper, som unga män företaga i ungdomens yra är nog onanilasten obestridligen den förskräckligaste, ty den mördar så att säga både kropp och själ. Den kan på några få år omdana unga, kraftiga, begåvade ynglingar till gamla idiotiska gubbar, som till sist antingen komma på dårhusen eller förkorta sitt liv för att göra slut på elendet, då de inse, att deras liv är helt och hållet värdelöst.”

Ord och inga visor, som skrämselpropaganda hamnar de håriga händerna långt bakom.
Finnes då hjälp mot dystopin?
Glädjande nog är svaret ja, med en genialisk apparatur motverkas effektivt denna tvångshandling. Botemedlet stavas den ”Elektriska suspensoaren N:r 1”



I korthet fungerar den genom att ett batteri och en klick Zinobavadd lägges i skålen och apparaten fästs sedan om pungen. En strömstyrka på 2½ volt utvecklas och detta är lagom för att ”motverka de åkommor apparaten är avsedd för”, det vill säga ”…självbefläckelse (onani) Försvagade könsorgan, förlorad mannakraft, Impotens (oförmögenhet till samlag), åderbråck i pungen, nervositet och folkskygghet.”


- Härligt, utbrister ni, problem solved!

Ack, ack, ack, i er eufori glömmer ni ett bedrägligt fenomen.
Firma Thonéfelth igen:

”Vid pollutioner (ofrivilliga sädesutgjutningar) förstöres ymnigt med säd mot patientens vilja, vilket kan bliva, då hjälp ej erhålles i rätt tid en allvarlig och svår sjukdom.”

Osäkert vilken sjukdom som åsyftas, förmodligen ”förlorad mannakraft” och dylikt.
Men hav förtröstan! Det finns hjälp även här! Firma Thonérfelth presenterar stolt: Pollutionsringen (av nysilver)



Bruksanvisning:

”Apparaten anbringas ungefär på mitten av lemmen och inställes efter den storlek lemmen har i slakt tillstånd. Apparaten väcker den sovande och denne själv förhindrar sädens utgjutelser samt frigör lemmen från apparaten. Äro taggarna för skarpa kunna de filas av efter behag.”

Så mina unga herrar, ni kan nu, efter anskaffande och korrekt brukande av dessa apparaturer, sova tryggt i förvissningen om att ni kommer växa upp till fysiskt och psykiskt starka och friska män.

Den oroliga moderns välmenande förmaning: ”Sov gott, och händerna på täcket” är då ett minne blott.

8 kommentarer:

Mikael Österdahl sa...

Oj! Här fanns det en del att läsa. Får kolla klart i morgon, verkar vara en ball bok!

Kalle Lind sa...

Synnerligen upplysande. Jag vågade bara läsa vart tredje ord eftersom allt var så utomordentligt läskigt.

Redaktör'n sa...

Vart tredje ord?
Fann du något sublimt meddelande då?
Det hade varit fräsigt.

Sven sa...

Livmodersprutan var inte bara användbar för att bota ofruktbarhet (vilket den nog, i och för sig, var fullständigt oanvändbar för) den var även flitigt använd för hemmaaborter. Så den lilla varningen kan nog ha funkat som en konsumentupplysning på mer än ett sätt.
Trevligt (?) inlägg förresten, jag ser fram emot mer informativa utläggningar om olika apparater som på ett fiffigt sätt plågar sovande mäns könsorgan.

Pseudonaja sa...

Utmärkt! Nu kanske jag äntligen kan få lite ordning på min nattsömn. Eller kanske inte...

Anonym sa...

Otroligt lustigt. Vet med mig att jag läst i nordisk familjebok (tror jag att det var) om onani och självbefläckelse. Det är otroligt kul hur naturligt allt blivit på bara några årtionden.

Anonym sa...

Härligt att ngn mer än jag uppskattar Ivar Lo!!!
Kommer att följa din blogg med spänning!

Kram Jessica

dr. No sa...

Fullkomligt genialt. Vart beställer man?

För hade man haft alla de där pryttlarna hemma hade man klarat av att undvika det moderna samhällets största synd, okynnesporrsurfandet...